Isnin, 31 Oktober 2011

Hairuddin Omar

edisi main angin.
brader ni dah boleh di label sebagai lagenda.di kala entah di mana rakan seperjuangan beliau seperti Rosdi Talib dan Khalid Jamlus,beliau masih gah dipersada bola sepak Malaysia yang penuh dengan taik-taik orang FAM.
tabik Encik Hai-O.3 tahun berturut-turut julang Piala Malaysia dan tiga tahun berturut-turut juga menjaringkan gola di pentas perlawanan akhir Piala Malaysia.

nota kaki : di mana ada Hai-O di situlah tempat persinggahan Piala Malaysia.dengar cerita Hai-O nak berhijrah ke pasukan Pahang,bolehlah Pahang julang Piala Malaysia.kehkehkeh.

Jumaat, 28 Oktober 2011

hidup FAM

sumber Sokernet blog bola terhebat di Malaysia.majulah bola sepak Malaysia untuk ummat 1Malaysia.

nota kaki : apo kono eh jang,berat nanang ni!kehkehkeh

Khamis, 27 Oktober 2011

RM50

Selangor tak masuk final,harga mesti tiket mesti naik.
Pahang tak masuk Piala 1Malaysia,harga mesti naik.
ini semua kerja Sultan Bola dan koncu koncu.
RM50 boleh harga tiket,lagi mahal dari harga tiket bas untuk ke Stadium Shah Alam,Perlawanan Akhir Negeri Sembilan dan Terengganu 29 Oktober 2011.

nota kaki : Menteri Sukan,Dato Shabery Chik naik hangin dengan kerja gila oraganisasi Sultan Bola ni.

Selasa, 25 Oktober 2011

Marco Simoncelli


lagi berita kematian.Marco Simoncelli (1987-2011),pelumba Itali ini meninggal dengan tragis selepas terbabas dan dilanggar oleh Collin Edward dan Valentino Rossi di pusingan kedua perlumbaan Moto GP di Sepang.

nota kaki : cuak anak Mahathir,tauke Sepang International Circuit.

Muammar Gaddafi


Kematian pemimpin yang dikatakan diktator dan kuku besi bagi sesetengah rakyat Libya.Muammar al-Gaddafi (1942-2011).ini semua pesen kerja orang putih yang nak tengok Islam berpecah.

nota kaki : Saddam Hussein,Hosni Mubarak,Gaddafi.pemimpin Arab yang tumbang seorang demi seorang.pemimpin Israel bila lagi?

Rabu, 12 Oktober 2011

susulan bajet 2012 2.0

versi ampu:

terima kasih kek keladi yang tidak terhingga kepada pucuk pimpinan kita Pak Jib dan para kabinet Dato Seri di atas pelancaran bajet yang sungguh cakna rakyat.
inilah Bajet Negara yang paling efektif dan paling hebat sepanjang negara Merdeka.
tahniah kerajaan Barisan Nasional!

nota kaki : Dato,Dato,Dato..harga rokok boleh turunkan tak?ecececeh

Isnin, 10 Oktober 2011

susulan bajet 2012 1.0

* jangan la jadi mangkuk hayun sangat percaya kata gua tak reti bahasa Inggeris.
   tak ada sense of humour langsung nak hukum orang berlawak.cilake!

* jangan jadi pengkritik tegar cakap gua menciplak blog orang lain.gua jugak ada kerja lain selain dari            
   mencatat satu satu benda yang diucap oleh Najib.dari gua tulis satu satu,baik gua ambil kandungan Bajet 2012
   dari artikel yang dah tersedia.yang penting gua boleh sampaikan kepada pembaca blog terpencil gua ini tentang
   kandungan Bajet 2012.

nota kaki : blog gua,gua punya suka nak tulis apa.tak suka,lu gerak.dah terang lagi bersuluh gua anti-kerajaan,jadi penyokong kerajaan tahan biji mata la kalau rasa sangap sangat nak bace tulisan gua.

Sabtu, 8 Oktober 2011

bajet 2012

Bajet 2012,Pak Jib bajet smart,bajet matang.kepala bana.tapi apa yang baik gua telan je.makan jangan memilih.

************************

- Budget 2012 allocates RM232.8bil for Government plans, including RM181.6bil for management and RM51.2bil for development.
- RM29.8bil has been allocated for investment in infrastructure, industrial and rural development.
- RM13.6bil has been allocated for the social sector, including education and training, welfare, housing and community development.
- Total revenue for 2012 is forecast to increase 1.9% to RM186.9bil and the deficit to decrease to 4.7% of GDP from 5.4% in 2011.
- The theme for Budget 2012 is “National Transformation Policy: Welfare for the Rakyat, Well-Being of the Nation”.
- We will focus on accelerating investment and further liberalise 17 services sub-sectors, in places enabling 100% foreign equity.
- RP2 will be implemented in 2012, and it will be allocated RM98.4bil, to be split evenly between 2012 & 2013
- RP2 main projects will include the East Coast Highway from Jabor to T’ganu and road upgrades from Kota Marudu to Ranau
- RM18bil of the RM20bil PPP Facilitation Fund will be used for high impact projects, with RM2 billion for bumiputera entrepreneurs
- In 2012, the Government will allocate RM978mil to accelerate the development in five regional corridors
- The Treasury Management Centre will be established and offer incentives to develop M’sia as a competitive financial centre
- We will develop the Kuala Lumpur International Financial District, with incentives including income tax exemptions for firms
- We will develop the Kuala Lumpur International Financial District, with incentives including income tax exemptions for firms
- Income tax exemptions for non-ringgit sukuk issuance and transactions will be extended for another 3 years
- To promote the development of Exchange Traded Funds products I-VCAP will provide RM200mil for Shariah-compliant ETFs
Felda GVH will be listed on Bursa Malaysia by mid-2012 to raise funds for the company to become a global conglomerate. Felda settlers are expected to receive a windfall, and the amount will be announced before listing (durian runtuh buat para peneroka. yg pasti aku bukan dr keluarga peneroka. so, melepaslah…).
- A RM2bil shariah-compliant SME Financing Fund managed by selected Islamic banks will be established in 2012
- A RM100mil SME Revitalisation Fund offering loans up to a maximum of RM1mil for entrepreneurs will be available from Jan 2012
Full exemption of import duty and excise duty on hybrid cars and electric cars will continue to be given until 2013 (masih sempat lagi untuk beli kereta Hybrid; Toyota Prius @ Honda Insight)
- To promote tourism, the Langkawi Five Year Tourism Development Master Plan will be launched with an allocation of RM420mil
- The real property gains tax will be reviewed so it doesn’t jeopardise the ability of low- and middle-income groups to buy homes
- The Malaysia Healthcare Travel Council will be privatised to promote and develop Malaysia as a healthcare destination
- Budget focuses on developing human capital, creativity and innovation and 2012 will be the National Innovation Movement year
- The Govt has allocated RM100mil promote innovation including the 1Malaysia Award (C1PTA) for innovative student inventions
- To enable SMEs to commercialise research products a Commercialisation Innovation Fund totalling RM500mil will be established
- RM50.2bil will be allocated to the education sector so that it can continue to develop talented, creative and innovative people
- RM1bil will be provided through a special fund for the construction, improvement and maintenance of schools
We will abolish payments for primary and secondary education, making these free for the first time in our history (harap pihak sekolah jangan kenakan bayaran yuran2 yang tak berkenaan…)
- Private schools registered with the Education Ministry will be given incentives including an Investment Tax Allowance
The Govt will give tax exemption for contributions to educational institutions and all places of worship (kempen utk menggalakkan rakyat menderma. bagus tuu…)
- To encourage private sector human capital development incentives including a double deduction on scholarships will be offered
- Budget 2012 introduces a Rural Transformation Programme, so that rural areas can attract private investment and create employment
- RM5bil to develop rural infrastructure, including RM1.8bil to the Rural Road Programme & Village-Link Road Project
- RM500mil to expand the programme to supply clean water to the rural community in Sabah
- RM400mil to upgrade the water supply infrastructure in selected Felda areas
- To provide greater access to bank services for the rural population, Bank Simpanan Nasional will appoint agents in rural areas
- RM90mil for the Orang Asli for basic necessities, including the expansion of the clean water supply project. For the Orang Asli affected by the landslides at Sungai Ruil, RM20mil is provided for their relocation to new homes
- 600,000 Govt pensioners will benefit from an additional annual pension increment of 2%
- Civil servants get pay rise between RM80 to RM320 (rezeki orang kerja Gomen. pastinya tersenyum simpul…)
Govt will extend the compulsory retirement age from 58 to 60 years old to optimise civil servants’ contribution (semakin sempitlah peluang utk bekerja di sektor awam jika tiada orang dalam. tp mgkn ramai yg tak sanggup kerja sampai umur 60 kotss!!!..)
- Civil servants will be offered tuition fee assistance for part-time studies, including 5,000 masters and 500 doctoral scholarships (senyum lagieeee org kerja Gomen. kenapa pekerja swasta tak dpt kemudahan nie? jgnlah membezakan rakyat…)
- A special programme will be introduced for 175,000 army personnel who are not eligible for pensions
- RM3,000 will be given to ex-members of the special constable and auxiliary police as well as widows and widowers
- The Govt is mindful of the plight of the rakyat due to rising food prices and will take measures to address this
- The National Agro-Food Policy 2011-2020 will be launched and RM1.1bil allocated for the development of the agriculture sector
In the spirit of “People First,” all subsidies, incentives and assistance totalling RM33.2bil will be continued (harap harga minyak petrol tak naik lagie…)
- 500,000 will benefit from KAR1SMA, which provides assistance to poor senior citizens and children and disabled people
- My First Home Scheme will be expanded to increase the limit of house prices from a maximum of RM220,000 to RM400,000
- Govt will identify areas in the vicinity of MRT, LRT and other public transport to be developed by PR1MA
- Govt will continue to implement the Program Perumahan Rakyat by building 75,000 units of affordable houses
- Govt will establish the Special Housing Fund for Fishermen to build and refurbish houses
- Healthcare will be allocated RM15bil operating expenditure and RM1.8bil development expenditure
- Hospitals will be upgraded and constructed as well 81 rural health clinics upgraded and 50 new 1Malaysia clinics launched
- Hospital Kuala Lumpur – the oldest in Malaysia – will be upgraded to be the country’s premier hospital
- Skim Amanah Rakyat (SARA) 1Malaysia will benefit 100,000 households with income below RM3,000 per month
- To assist taxi owners facing increased operating costs, measures will be introduced including tax exemptions on taxi purchases
- The National Legal Aid Foundation will ensure that every individual who is charged in court will be given free legal aid
- To assist the homeless, the Govt established a social assistance centre known as Anjung Singgah
- A training allocation of RM10mil will be provided for women to develop leadership and managerial skills
- To prevent cervical cancer, the Government will provide free Human Papilloma Virus immunisation nationwide
- MyCreative Venture Capital with an initial fund of RM200mil to be established
- RM15mil will be allocated to build 150 futsal courts to achieve the “One Court for One Mukim” target
- To ensure the welfare of retirees measures including a tax relief on Private Retirement Schemes contributions are introduced
- Senior citizens aged 60 years & above will be exempted from outpatient registration fees in Govt hospitals & health clinics
One-off assistance of RM500 to households with a monthly income of RM3,000 and below will be provided (nampak gaya aku tak layak nak mohon..huhuhu…)
- For those in private sector earning RM5000 and below, employers’ EPF contribution will increase from 12% to 13%
- Book voucher worth RM200 will be given to Malaysian students in all private and public institutions of higher learning
- Civil servants will be given an additional bonus of half-month salary and pensioners RM500 



****************************


nota kaki : sepatah haram pun gua tak paham.tapi satu je yang gua pasti,ini semua membawa kebaikan kepada rakyat jelata,dan ini juga umpan pilihanraya.kahkah

Jumaat, 7 Oktober 2011

perlawanan Epik

pertembungan epik,abang adik,sepupu sepapat.ulangan Perlawanan Akhir Piala FA 2010.
Suku Akhir 1 : 10 Oktober 2011 (Away)
Suku Akhir 2 : 14 Oktober 2011 (Home)


BESUT?Kelantan atau Terengganu?Jawapannya Terengganu TETAPI Kelantan pegang!


nota kaki : buleh menang ko doki sek kito sekali ni?mestiiiiii.nasaboh!

Isnin, 3 Oktober 2011

balik kampung

periksa dah habis,buat apa lagi di perantauan?balik kampung la baru terfaktab punya sedap!


nota kaki : balik kampung jugok linam.duit tak habis.makan tak tala.kehkeh

Ahad, 2 Oktober 2011

Chan Ho Nam


perangai bagai bagai macam celaka ni buat darah anak muda mengalir laju.jangan sampai lahir Chan Ho Nam nombor dua.dah tua buat perangai orang yang tua rumah kata pergi kubur kata mari.kang tak pasal elok elok kaki boleh bawak cucu jalan jalan naik moto,terus berkerusi roda duduk depan rumah ditolak ke sana sini oleh cucu.gampang!

nota kaki : betul betul marah!bukan pengaruh rakan sebaya.pengaruh filem.

Sabtu, 1 Oktober 2011

kaum Adam


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik
masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka
yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga
amanah itu. Mereka ialah:


1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!



nota kaki : karya Amirul Mujahidin